Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.
01-Aug-2017
Samos, bekend van Pythagoras, beroemd om haar wijnen en geroemd door Herodotes. De wijsgeer Herodotes schreef al in 460 v. Chr., toen hij op Samos woonde, dat hij hier de drie indrukwekkendste bouwwerken van Griekenland aantrof. De stadswallen van Polykrates, de tempel van Hera en de tunnel van Evpalinio. Samos is een afwisselend eiland met mogelijkheden voor jong en oud.
Samos-stad, de hoofdstad van het eiland is een levendige plaats rond de beschut gelegen baai van Vathi aan de noordoost kust van het eiland. De stad heeft een grote haven met een drukke boulevard. Verder is het eiland rijk aan plaatsen, dorpen en gehuchten, die over het hele eiland verspreid liggen, van vlak aan de kust tot diep in het binnenland.
Het eiland kent een weelderige natuur, waardoor het de naam heeft wandeleiland bij uitstek te zijn. Het noorden van het eiland is bergachtig en groen. De steile rotskust wordt regelmatig onderbroken door kleine baaien met prachtige kiezelstranden. Het binnenland wordt gekenmerkt door bergmassieven met hoogten van over de 1.000 m. De hoogste top is de Vigla (1.440 m) in het Kerkis-massief, in het westen van het eiland. De zuidkust kent zowel zand- als kiezelstranden en naast steile rotskust ook uitgestrekte vlaktes, waar veel landbouw bedreven wordt. Samos heeft ca. 40.000 inwoners, waarvan ongeveer 9.000 mensen in Samos-stad wonen. De bevolking leeft voornamelijk van de landbouw, m.n. de wijnbouw, maar tegenwoordig vormt het toerisme ook een belangrijke bron van inkomsten voor de Samioten. Het eiland is rijk aan verschillende bezienswaardige kloosters en er zijn interessante archeologische vondsten gedaan.
De Hera tempel bij het plaatsje Ireon is de bekendste opgraving en zeker een bezoek waard. De geschiedenis van Samos gaat terug tot in de prehistorie. Vondsten uit deze periode zijn ondergebracht in het paleontologisch museum van Mytilinoi. De Hera tempel stamt uit de 13e eeuw v. Chr. en over het hele eiland zijn Byzantijnse kapelletjes en restanten van middeleeuwse muren te vinden.
Het toerisme is al enkele decennia op gang. Enkele toeristenplaatsjes naast Samos-stad zijn: Pythagorion, Kokkari, Ireon en Votsalakia. Hier vindt u hotels en appartementen in de klassen A t/m E en verschillende uitgaansmogelijkheden, zoals restaurants, bars, disco's en bouzoukiclubs. Samos biedt de toerist alle comfort, prachtige natuur en vele bezienswaardigheden.
Op Samos heeft water altijd een belangrijke rol gespeeld. Ik neem u in deze blog mee door de waterrijke geschiedenis en natuur van Samos.
Imvrassos
De mythe vertelt, dat de godin Hera geboren werd aan de voet van een lygosboom aan de oever van de Imvrassos beek. Zelf baarde zij hier haar dochter Aphrodite, de godin van de schoonheid, die met de stroom van de beek naar open zee verdween en op Cyprus 'letterlijk' en figuurlijk weer boven water kwam.
U kunt langs deze beek een mooie wandeling maken tussen de dorpen Miloi en Pagondas.
In de zomermaanden staat de beek zo goed als droog, omdat het water wordt omgeleid en voor irrigatie van de omliggende citrusboomgaarden wordt gebruikt.
Evpalinio tunnel
De Evpalinio tunnel werd onder leiding van de ingenieur Evpalinios gegraven. Men is aan twee kanten van de berg Kastri begonnen en na 55 jaar werken, kwam men met een verschil van 5 meter horizontaal en 3 meter verticaal bij elkaar uit. Gezien het primitieve gereedschap en het ontbreken van enig meetmateriaal indertijd, een bewonderenswaardige prestatie! De tunnel is in totaal 1.350 m lang en deed dienst als aquaduct, waardoor de bron Agiades in Mytilinoi het toen 25.000 inwoners tellende Pythagorion van water voorzag, dat door de tunnel door aardewerken pijpleidingen naar de huizen geleid werd. U kunt de tunnel bezichtigen. De ingang is aan de zuidzijde vanwaar u tot het punt kunt lopen, waar men meer dan 2000 jaar geleden bij elkaar uitkwam. Past u wel op uw hoofd! De tunnel is op sommige plaatsen erg nauw en aan de lage kant.
De Straat van Mykale
Dit is de nauwe zeestraat tussen Samos en het schiereiland Mykale, dat nu tot Turkije behoort. Hier vond een van de belangrijkste zeeslagen plaats, die het einde inluidden van de Perzische overheersing van Griekenland.Tijdens deze zeeslag werd Samos in 479 v. Chr. van de Perzen bevrijd.
Tegenwoordig vindt u hier het rustige kiezelstrand van Mykale. Het zoutmeertje achter het strand ligt 's zomers meestal droog, maar wordt 's winters door flamingo's op doortrek bezocht.
Romeinse baden
Wanneer u van Pythagorion richting de luchthaven rijdt, komt u langs de Romeinse baden, waar Cleopatra in ezelinnenmelk gebaad zou hebben. Er zijn o.a. vrij goed bewaard gebleven resten van muren en mozaïekbodems te zien. Ook zijn er resten van leidingen blootgelegd, waar toen al verwarmd water door naar de baden geleid werd. De vondst van deze baden, was voor de archeologen een volslagen verassing. Men dacht hier namelijk het paleis van Polykrates te vinden.
De meertjes van Glyfada
Iets buiten Pythagorion ligt aan weerszijden van de weg een zoetwater reservoir, de zogenaamde Glyfada meertjes, die onderling met elkaar in verbinding staan en gevoed worden door een wel. Deze wetlands worden druk bezocht door reigers, eenden, en andere watervogels, waaronder af en toe pelikanen. Het water komt via een stroompje uit in zee. De modder van dit stroompje heeft naar men zegt een geneeskrachtige werking. U kunt zich er van top tot teen mee insmeren, en wanneer de modder geheel is opgedroogd met het zoete water weer afspoelen. Beslist niet met zeewater, heb ik mij laten vertellen, dan werkt het niet. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Het stinkt echter wel verschrikkelijk...
Moni Spilianis
Boven Pythagorion ligt het kleine klooster Moni Spilianis. Vanaf dit klooster heeft u een weids uitzicht over Pythagorion en omgeving. De monnikencellen liggen er verlaten bij. Het nieuwe kerkje heeft een opengewerkt klokkentorentje en een eenvoudig interieur. Meest bezienswaardig is de bijbehorende grot, waar in de oudheid de waarzegster Phyto haar orakel hield. In deze grot is een kleine kapel gebouwd, gewijd aan de Madonna. Ernaast is een bekken, waarin het van de rotswanden druppelende water opgevangen wordt. Volgens zeggen, zouden vrouwen, die hier op 6 augustus een bad nemen, weer als 'maagd', met gereinigde ziel uit het water stappen.
Op Samos is het heerlijk wandelen. Het is groen en lommerrijk en u kunt vele bronnen, stroompjes en zelfs watervallen ontdekken. In de beekjes leven waterschildpadden, kikkers, zoetwaterkrabben, waterslangen en natuurlijk vissen.
Waterschildpadden
Hoog in de bergen, tussen Vourliotes en Manolates, komt u in het voorjaar bij een kleine waterval kikkervisjes tegen. Dit is een uitgelezen wandelgebied, er zijn wandelingen met rode verfstippen aangegeven.
De Nachtegalenvallei
De Nachtegalenvallei loopt vanaf de noordkust het binnenland in, de steile wanden zijn begroeid met hoge platanen en in het voorjaar staan de oleanders in volle bloei. Tussen dit overdadige groen loopt een snelstromende beek. Voor de zang van de nachtegalen zult u vroeg uit de veren moeten, want vóór zonsopgang zingen zij het mooist...
De Nachtegalenvallei leent zich bij uitstek voor wandelingen, er zijn verschillende wandelpaden en u loopt grotendeels in de schaduw.
Ambelos waterval
De Keramidi bron in Ambelos voorziet het dorp van heerlijk fris water. U kunt hier zelf ook meegebrachte lege flessen vullen. Net buiten het dorp leidt een smal, slingerend paadje, overschaduwd door weelderige begroeiing naar een waterval. Een korte, maar bijzondere wandeling. Het pad leidt langs een steile afgrond, waar in de diepte water ruist. Er zijn touwen gespannen die houvast bieden. Let er wel op dat het pad met name in het voor- en najaar glad kan zijn!
Eén van de Potami watervallen
Vlakbij het strand van Potami leidt een smal paadje langs het oude, Byzantijnse kerkje Panagia tou Potamiou, parallel aan een ondiepe beek vanaf de noordkust het binnenland in. U loopt lekker in de koelte van de schaduw en af en toe zult u de beek moeten oversteken via geïmproviseerde bruggetjes. Wanneer het pad ophoudt, staat u voor een waterplas en dan begint het eigenlijk pas. U kunt door het koude water waden, wat steeds dieper wordt, waarna u tussen de rotsen door kunt zwemmen en uiteindelijk een smalle, ongeveer 2 meter hoge waterval zult zien. Er is een balk, waaraan een touw is bevestigd, zodat u naar boven kunt klauteren. Denkt u er wel aan, dat het eenvoudiger is naar boven dan naar beneden te komen. Boven is het water weer ondiep genoeg om te waden en daar zult u meerdere watervalletjes zien. De zon, die door de bomen op het water speelt, levert een prachtig schouwspel. Ik heb mij laten vertellen, dat er wel 19 watervallen zijn, maar veel verder dan de 2e ben ik zelf niet gekomen. Ik kan u aanraden bij het begin van de zwempartij een luchtbed mee te nemen, dat maakt de tocht een stuk geriefelijker.
Kerkis
De Kerkis is een dode vulkaan en men zegt dat het binnenste van de berg hol is. Eeuwenlang heeft de natuur vrij spel gehad en de rotsen door erosie vorm gegeven. Tot aan de boomgrens zijn de hellingen begroeid met dichte dennenbossen, wilde bloemen en kruiden. Er zijn bronnen, beken met kleine watervallen, kloven en grotten. Voor het bestijgen van de top heeft u twee dagen en zeker een ervaren gids nodig. Het is niet ongevaarlijk dit gebied op eigen houtje te verkennen. Vanaf de top is het mogelijk de eilanden Rhodos in het zuiden en Limnos in het noorden te zien liggen. Voor de Samioten is de Kerkis een soort vrijheidsmonument. Tijdens de vele oorlogen trokken de Samioten zich terug in dit gebergte en leidden van hieruit hun verzet.
Uitgebreide informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, cultuur en natuur van Samos vindt u in hèt SAMOS boekje. hèt SAMOS boekje zal zeker bijdragen om van uw verblijf op Samos een onvergetelijk succes te maken! Het is te bestellen via www.het-boekje.nl.
hèt-boekje.nl biedt de meest gedetailleerde reisgidsen over verschillende bestemmingen in Griekenland. Onder andere over de Griekse eilanden Andros, Chios, Karpathos, Kythira, Lesbos, Naxos, Samos, Santorini, Skyros en Tinos. Deze mooi geïllustreerde gidsen schenken uitgebreid aandacht aan geschiedenis en vele bezienswaardigheden, maar staan ook stil bij onderwerpen die meestal weinig of geen aandacht krijgen. De gidsen zijn zowel in gedrukte versie verkrijgbaar als als e-book.
Samos reisgids
Autohuur op Samos
Neem voor meer informatie gerust contact op via www.het-boekje.nl.
Lees meer over Pythagoras van Samos...