Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.
01-Jan-2017
Batsi
Andros is het op één na grootste eiland van de Cycladen. Het ligt op ongeveer 2 uur varen van Rafina en is dus makkelijk te bereiken via Athene. Het binnenland is bergachtig met als hoogste top de Kouvara (997 m), welke van vrijwel overal op het eiland te zien is. Het eiland kent dankzij vele bronnen, stroompjes en zelfs watervallen een weelderige begroeiing en is dan ook uitermate geschikt voor korte en langere wandeltochten. In het binnenland en verspreid langs de kust liggen schilderachtige dorpjes.
Het eiland heeft ongeveer 8.500 inwoners, waarvan zo'n 1.500 in de hoofdstad, Chora, wonen. De bevolking leeft tegenwoordig in toenemende mate van het toerisme, maar de landbouw vormt nog altijd een belangrijke bron van inkomsten voor de Andrioten. In de dalen wordt met name veel fruit geteeld. In het bergland op de noordelijke helft van het eiland leeft men hoofdzakelijk van veeteelt (koeien, varkens, schapen en geiten). De belangrijkste inkomstenbron is echter de dienstensector, waar de scheepvaart een belangrijk deel van uitmaakt. Chora is de hoofdstad van het eiland en een typisch Cycladenstadje met witte en pastelkleurige huisjes en in contrasterende kleuren geverfde deuren en luiken. Het eiland heeft veel mooie zand- en kiezelstranden langs de gehele kustlijn. Volgens de mythologie werd het eiland vernoemd naar Andros, de kleinzoon van Apollo. De geschiedenis van Andros gaat terug tot in de prehistorie. Resten uit de antieke tijd zijn niet veel teruggevonden, maar uit de Byzantijnse periode zijn enkele mooie kerken en kloosters bewaard gebleven.
Het toerisme op Andros is al enkele jaren in gang. Er zijn hotels en appartementen in de klassen A t/m E, welke over het eiland verspreid liggen. Verder heeft het eiland goede eetgelegenheden en een gezellig, niet te uitbundig uitgaansleven. Kortom een eiland dat de toerist veel te bieden heeft. De prachtige stranden, de schilderachtige dorpjes, de weelderige, ongerepte natuur en de boeiende bezienswaardigheden maken het eiland tot een ideale stek voor de vakantieganger.
Venetiaanse duiventil
Hoewel het buureiland Tinos erom bekend staat, zijn er ook op Andros een aantal bijzondere duiventillen te vinden. De meesten bevinden zich in de regio Korthi. Ze stammen uit de Venetiaanse periode. De Venetianen hielden duiven voor de mest en consumptie. Deze traditie werd na hun vertrek voortgezet door de lokale bevolking. De prachtige bouwwerken zijn gebouwd van dunne schijven leisteen en versierd met geometrische vormen, zoals driehoeken, vierkanten, ruiten en cirkels.
Iets uit de kust bij de hoofdstad Chora ziet u op een eenzame rots de vuurtoren van Tourlitis liggen. Deze zeven meter hoge vuurtoren is een replica van het origineel, dat in de Tweede Wereldoorlog door een Duits bombardement werd verwoest. Op initiatief van het echtpaar Goulandris werd de vuurtoren in 1990 volledig in ere hersteld.
De maar liefst 20 meter hoge, uit 5 verdiepingen bestaande toren van Agios Petros uit de 4e eeuw v. Chr. wordt verondersteld te hebben gediend als een baken om berichten over het eiland en naar schepen te sturen door middel van vuur. Vanaf de toren heeft u uitzicht helemaal tot aan de eilanden Kea, Syros en Kithnos.
De opgraving van de nederzetting Zagora. De vondsten stammen uit de 10e tot 8e eeuw v. Chr.. Zagora was een sterke vesting, omsloten door een 110 m lange muur die 2 tot 4,8 meter dik was en meer dan 3 meter hoog. Binnen deze muur stond temidden van kubusvormige huizen een tempel uit de 8e eeuw v. Chr..
De Sariza waterbron in Apoikia heeft naar men zegt een helende werking. Het water wordt gebotteld en geëxporteerd naar binnen- en buitenland.
Even buiten Apoikia zijn via een korte en eenvoudige wandeling de mooie watervallen van Pythara te vinden.
Zagora
De eerste sporen van menselijke nederzettingen op het eiland stammen van zo'n 5000 v. Chr.. Sindsdien is Andros tot op heden ononderbroken bewoond geweest. Opgravingen hebben vondsten vanaf het 5e millenium tot de 3e eeuw v. Chr. aan het licht gebracht. De uit steen opgetrokken, cilindervormige toren van Agios Petros stamt uit de Hellenistische periode (4e-3e eeuw v. Chr.). Onder de Venetiaanse overheersing kende Andros een lange periode van veiligheid en welvaart; ter bescherming van de inwoners werden er sterke vestingen gebouwd. 'Kato Kastro' bij Chora, 'Pano Kastro' bij Korthi en de 'toren van Makrotantalo' in het noorden van het eiland.
Bezienswaardige sites:
De archeologische site van Palaiopolis
De archeologische site van Strofilas
De archeologische site van Ypsili
De archeologische site van Zagora
De toren van Agios Petros
Kato kastro
Pano Kastro
De toren van Bisti-Mouvela
Agios Nikolaos kapel, Achla strand
Op het eiland Andros bevinden zich in totaal meer dan 600 kerken, waaronder bezienswaardige kloosters, dorpskerken en kleine kapelletjes. De oudere kerken liggen vaak op de meest moeilijk bereikbare plaatsen: op bergruggen, bij afgelegen stranden, of in het woeste binnenland. Nog steeds worden er op Andros veel oude kerken gerenoveerd en nieuwe kapelletjes bijgebouwd.
Enkele bezienswaardige kloosters zijn:
Het klooster van Panachradou
Het klooster van Agia Marina
Het klooster van Zoödochos Pigi
Het klooster van Agia Irini
Het klooster van Agios Mamas
Het klooster van Agios Nikolaos
Het klooster van Tromarchiani
Pythara watervallen
Andros is het meest groene eiland van de Cycladen. Diepe groene ravijnen, weelderige bossen, afgewisseld met wilde maquis, bloeiende oleanders langs stromen en riviertjes en heerlijk geurende brem en thijm op de berghellingen maken Andros tot een paradijselijk eiland, een uitzonderlijk groene parel in de azuurblauwe Egeïsche zee.
Het eiland kent een uitgebreid netwerk van paden, veelal geplaveid met natuursteen, dat de nederzettingen, vele kloosters en kerken, en de havens onderling verbindt. Vrijwilligers zijn bezig om het hele netwerk in kaart te brengen en waar nodig overwoekerde paden weer vrij te maken. Enkele paden zijn inmiddels gemarkeerd voor wandelroutes.
Lees meer over wandelen op Andros...
Chora
Chora, ook wel Andros-stad genoemd, is de hoofdstad van het eiland, gelegen op een schiereiland aan het midden van de oostkust. De architectuur van de stad is een bijzonder interessante mix van Byzantijnse, Venetiaanse, Turkse, Cycladische, en neo-klassieke gebouwen. Hier bruist het leven met een 5000 jaar oude geschiedenis, waar eeuwenoude gebruiken en gewoontes bewaard zijn gebleven en hand in hand gaan met het moderne leven van vandaag. Aan het uiteinde van het schiereiland leidt een oude boogvormige brug, de 'Kamara', uit de 13e eeuw naar een klein eilandje, waarop restanten te zien zijn van het 'Kato Kastro', het lager gelegen kasteel. Dit was ooit een Venetiaanse vesting ter bescherming van de inwoners van de stad. In de stad vindt u het scheepvaartmuseum, het museum voor moderne kunst, de Kydoneios Stichting en de Kaireios bibliotheek. Vergeet niet een blik te werpen in de oude apotheek en 'glykou tou koutaliou' in te slaan bij de zacharoplastio van Dimitris Laskaris. Aan het Kaireiosplein, of Plateia Platanou, dat overschaduwd wordt door reusachtige platanen liggen enkele gezellige café's en taverna's met terrassen, waar het in de hete zomermaanden goed toeven is.
Andros heeft een lange scheepvaarttraditie. Sinds jaar en dag hebben de eilandbewoners een relatie met de zee, als visser, handelaar, scheepsbouwer of matroos en het eiland heeft enkele rijke rederfamilies voortgebracht. Al sinds de oudheid worden er op het eiland schepen vervaardigd; visserskaïki's, zeilschepen en later ook stoomschepen. Begin 19e eeuw kwam de scheepsbouw in een stroomversnelling. Aan het begin van de 20e eeuw verbleven veel succesvolle reders nog steeds op het eiland in hun grote herenhuizen. Later vestigden veel van hen zich in wereldsteden als London en New York. Tegenwoordig bezitten Griekse reders de grootste vloot ter wereld, ruim 17% van de totale wereldvloot en dan met name tankers en bulkcarriers. Hiervan is ca. 30% in het bezit van Andrioten.
Pidima tis grias
Andros is rijk aan mooie, rustige stranden. Bijvoorbeeld:
Nimborio en Paraporti, de twee stranden van Chora.
Gialia en Piso Gialia, in de buurt van Stenies.
Achla, aan de monding van de gelijknamige rivier.
Chalkolimionas, aan de westkust van het eiland.
Fellos, bij Gavrio.
Het strand van Agios Petros, bij Gavrio.
Het strand van Ormos Korthiou.
Pidima tis grias, in de buurt van Ormos Korthiou.
Plaka, in de buurt van Kapparia.
De noordelijke en oostelijke stranden (Ateni, Zorkos, Vitali, etc.).
Via Athene:
Athene luchthaven - Rafina
Afstand: ca. 10 km, ca. 30 min
Per taxi of bus (vanaf uitgang 3)
Rafina - Andros (Gavrio haven)
Meerdere veerdiensten per dag
Vaartijd: ca. 2 uur.
Prijs afhankelijk van het schip.
Gavrio - Chora
Afstand: 33 km, ca. 45 min
Per taxi , bus of huurauto (afhalen en retourneren aan de haven.)
Uitgebreide informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, cultuur en natuur van Andros vindt u in hèt ANDROS boekje. hèt ANDROS boekje zal zeker bijdragen om van uw verblijf op Andros een onvergetelijk succes te maken! Het is te bestellen via www.het-boekje.nl.
hèt-boekje.nl biedt de meest gedetailleerde reisgidsen over verschillende bestemmingen in Griekenland. Onder andere over de Griekse eilanden Andros, Chios, Karpathos, Kythira, Lesbos, Naxos, Samos, Santorini, Skyros en Tinos. Deze mooi geïllustreerde gidsen schenken uitgebreid aandacht aan geschiedenis en vele bezienswaardigheden, maar staan ook stil bij onderwerpen die meestal weinig of geen aandacht krijgen. De gidsen zijn zowel in gedrukte versie verkrijgbaar als als e-book.
Schildervakanties op Andros
Wandelroutes
Autoverhuur op Andros
Andros reisgids
Autoverhuur in Griekenland
Griekse les en vertalingen
Touroperator Griekenland
Accommodatie op Andros
Neem voor meer informatie gerust contact op via www.het-boekje.nl.