Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.
13-Jul-2018
Wie aan Griekenland denkt, denkt aan zon, zee, terrasjes en heerlijk genieten. Maar wie op een terrasje zit te genieten, ziet ook de vele honden en katten die rondom de tafeltjes scharrelen. Deze zwerfhonden en -katten hebben een hard bestaan. Slechts enkelen van hen kunnen zelfstandig overleven, of hebben een baasje dat hen ook in de winter te eten geeft. Gelukkig is er sinds enkele jaren verbetering voor deze dieren.
Het Griekse parlement heeft in 2012 een nieuwe dierenwelzijnswet aangenomen. De wet beschouwt een dier als een wezen met bewustzijn en gevoel en geeft richtlijnen om correct met dieren om te gaan. De wet stelt het chippen van honden verplicht en het houden van kettinghonden is verboden. Per overtreding van deze bepaling kan een boete worden opgelegd. Ook zijn er verschillende dierenwelzijnsorganisaties die zich bezig houden met het opvangen en verzorgen van dieren, het toezien op naleving van de dierenwelzijnswet en het bevorderen van bewustwording van de lokale bevolking betreffende het houden van en zorgen voor dieren.
Vaggos en Coffee
Als kind ben ik opgegroeid met honden, katten, cavia's, konijnen en schildpadden. De dierenliefde is me als het ware met de paplepel ingegoten. Toen ik na mijn studie in Griekenland ging wonen en werken, bekommerde ik me om de zwerfhonden en katten. Een eigen hond zat er met mijn reizende bestaan niet in, tot ik op Chios voor de bijl ging en zag hoe een pup werd weggeschopt bij een viswinkel. Ik nam hem mee naar huis en samen hebben we heel wat afgereisd en overal in Europa gewoond. In Griekenland, op La Palma, in Portugal en in Noorwegen. Toen Alepou, want zo had ik hem genoemd, omdat hij zo'n mooie roodbruine kleur had, in 2004 overleed, besloten mijn man en ik een nieuwe hond in huis te nemen. Weer een zwervertje en ditkeer kwam de hond via de Stichting Dierenhulp zonder Grenzen uit Spanje. Pinky was 2 jaar toen ze bij ons kwam en we hebben haar 10 jaar een beter leven kunnen bieden. Tja en toen was het tijd voor weer een hond en zo kwam Coffee, een zwerfhondje van Zakynthos en later kwam daar Vaggos bij, ook van Zakynthos, met een nare geschiedenis, maar samen vormen ze nu een mooi paar en je kunt zien dat ze genieten van het goede leven.
In vakantielanden als Griekenland, Portugal, Spanje, etc. zie je veel zwerfdieren op straat. Het zijn er teveel om ze allemaal te kunnen redden. Heel veel honden zijn inmiddels gewend aan het straatleven en soms worden ze door vrijwilligers (ook in de winter) op vaste plekken gevoerd. Zo kunnen ze een prima leven hebben en hoeven ze niet naar een ander land te verhuizen. Die honden hebben een vrij leven, dus niet iedere straathond is zielig. Maar het zijn er zoveel! En als er niets gedaan wordt..., dan worden het er uiteraard nog meer. Voor katten geldt hetzelfde.
En dan zijn er nog de kettinghonden; Kettinghonden worden vaak als puppy al ergens in de bergen vastgelegd en liggen als zogenaamde waakhond - Want wat kan een bange, vastgebonden pup nou verdedigen? Zelfs als hij blaft, is er in de wijde omgeving niemand die reageert, of hem überhaupt hoort! - eenzaam en verlaten in de brandende zon of in de bittere kou, zonder schuilplaats van betekenis, meestal slechts een leeg vat of een houten kist. Eten en water krijgt de hond sporadisch, vaak in een bak die al snel door de ketting omver getrokken wordt. Een kettinghond wordt vrijwel nooit ouder dan één jaar...
De meeste organisaties die zich met deze dieren bezighouden, zijn non-profit, worden gerund door vrijwilligers en hebben meestal drie concrete doelstellingen:
· Verbetering van de leefomstandigheden van honden en katten (en overige dieren).
· Het terugdringen van het aantal zwerfhonden en -katten.
· Bewustwording van de lokale bevolking betreffende goede omgang met dieren en het op juiste wijze houden van dieren.
Het terugdringen van het aantal zwerfdieren wordt gerealiseerd door middel van castratie en sterilisatie, waarna met name de katten weer worden teruggebracht naar waar ze gevonden zijn. De honden worden meestal opgevangen in het asiel van de betreffende organisatie.
Het verbeteren van de leefomstandigheden wordt gerealiseerd door de honden en katten te voeren, op te vangen, te verzorgen, te voorzien van inentingen, te ontwormen en anti-vlooien/teken middelen te geven, zieke dieren te behandelen en een nieuw tehuis voor de dieren te vinden. En zo worden ze op verschillende websites ter adoptie aangeboden. De adoptiebijdrage gaat weer naar het asiel waar de betreffende hond/kat vandaan komt, om daar o.a. medische kosten te dekken en sterilisaties mogelijk te maken. Op deze manier kunnen de organisaties de broodnodige hulp blijven bieden aan dieren. Bij veel organisaties worden honden eerst in een gastgezin geplaatst; daar kunnen ze een tijdje wennen voor ze naar hun definitieve baas gaan. Als het tussen baas en hond toch niet klikt, gaat de hond terug naar de organisatie en wordt er naar een nieuw baasje gezocht.
Informatiecampagnes op scholen, posteracties en druk op de landelijke en regionale politiek dragen bij aan bewustwording van de bevolking en het invoeren, naleven en handhaven van dierenbeschermingswetten.
· Kijk niet weg als u zieke of gewonde dieren tegenkomt, maar neem ze mee naar de dichtstbijzijnde dierenarts, of indien dat niet mogelijk is, licht deze in en haal hulp. Als u geen dierenarts kunt vinden - of als er geen in de buurt is - neem dan contact op met de lokale dierenwelzijnsorganisatie.
· Meld vergiftigingen, mishandelingen en kettinghonden bij de politie.
· Voer geen zwerfdieren in de restaurants. Het is beter om te vragen om een doggie bag en de dieren op een speciale voederplaats of eventueel in de buurt van afvalcontainers te voeren en zet er een bakje schoon water bij.
· U kunt de dierenwelzijnsorganisaties financieel steunen door geld te doneren, per bank of in één van de collectebussen, die met name op enkele eilanden in de hotels e.d. staan.
· U kunt voer, medicijnen, dekens, speeltjes, etc. meebrengen en afgeven bij één van de opvangcentra. (Vraag bijvoorbeeld bij uw dierenarts of ze iets mee kunnen/willen geven.)
· U kunt bij sommige organisaties een tijdje als vrijwilliger meehelpen.
· U kunt zich aanmelden als vluchtbegeleider voor het transport van honden/katten naar bijvoorbeeld Nederland. Meldt u zich minimaal 1 week voor vertrek van de betreffende vlucht aan via de website van de betreffende organisatie of terplekke.
· U kunt zelf een hond of kat adopteren, op afstand of meenemen/laten overkomen naar huis.
Natuurlijk zitten er ook honden in Nederlandse asiels, die een nieuw tehuis zoeken, maar er is een tekort aan plaatsbare sociale honden en er schijnt zelfs een wachtlijst te zijn. In Griekenland en andere vakantielanden rond de Middelandse Zee zitten de opvangcentra tjokvol. Ik kan met cijfers gaan strooien over hoeveel rashonden doorgefokt zijn en daardoor een afwijking hebben, of een prijslijst van dure zuivere rashonden invoegen, maar de voornaamste reden voor mij persoonlijk is dat geadopteerde honden uit het buitenland zo ontzettend lief en sociaal zijn. Ze zijn over het algemeen aanhankelijk, ondanks wat ze soms allemaal hebben doorgemaakt, trouw, leergierig, en kunnen zowel met mensen als andere honden en katten overweg.
Kijk dan eens op de volgende sites:
NEDERLAND
Dierenhulp zonder grenzen
Dog rescue Greece
GRIEKENLAND
Andros
Animal rescue Greece
Attika – Oropos
Save a Greek stray
Chios
Chios Animal Welfare
Corfu
Corfu Animal Welfare
Karpathos
Animal Welfare Karpathos
Kreta
CAWG
Kythira
Adopt a Cat
Lesbos
Eresos for Animals
GaGa Animal Care
Tierfreunde Lesbos
Canilos
We are here
Straathonden van Lesbos
Naxos
NAWS
Rhodos
Rhodes Animal Welfare Society
Samos
Samos Animal Protection
Samos Animal Welfare
Cat rescue Samos
Santorini
Santorini Animal Welfare Association
Tinos
Tinos Animal Welfare
(alleen in het Grieks)
Zakynthos
Zante strays
Zakynthos Animal Welfare Fund
Natuurlijk zijn er nog veel meer dierenwelzijnsorganisaties in Griekenland. Steun en promoot ze, dat is ook een vorm van hulpverlening!