Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.
03-Dec-2018
Misschien is Griekenland niet het eerste waar u aan denkt bij een kerstmenu, maar de Griekse keuken is altijd lekker, toch?
Hier volgt een kerstmenu, deels geïnspireerd op de Griekse keuken. De hoeveelheden zijn berekend voor 4 personen.
Witlofschuitjes met walnotenkaas, abrikozen en walnoten op een bedje van sla
Benodigdheden
1 witlof
1 zakje gemengde sla
1 bakje rondelé walnotenkaas
1 zakje walnoten
1 zakje gedroogde abrikozen
honing
water
1 mok
4 ontbijtbordjes
Pel de witlof, was de blaadjes en laat drogen. Leg op de borden een handje gemengde sla. Leg hierop een of twee witlofblaadjes. Verwarm de honing in de magnetron (niet koken!). Giet wat vloeibare honing in een mok, tot ongeveer ¾ en roer er evt. ca. 1-2 eetlepels water doorheen als het nog te stroperig is. Verdeel de notenroomkaas over de witlofschuitjes en garneer met walnoten en abrikozen. Schenk er tenslotte een beetje honing over.
Crodino met mandarijntjes en een scheutje Koum quat
Benodigdheden
4 flesjes crodino
1 blikje mandarijnpartjes
Koum quat likeur
zeef
4 champagneglazen
4 sorbetlepels
Laat de mandarijntjes uitlekken in een zeef. Doe in ieder glas een stuk of 5 mandarijnenpartjes en een scheutje Koum quat. Roer even door met een sorbetlepel en laat de lepel in het glas. Schenk de crodino erbij en serveer direct.
Kokkinisto van konijn, hert of rundvlees
Benodigdheden
Ca. 500 gram konijnen-/herte- of rundvlees
1 blikje gehakte tomaten
1 blikje tomatenpuree (klein)
1 zakje sjalotjes
3 knoflookteentjes
2-3 kaneelstokjes
4 laurierblaadjes
5 kruidnagels
ca. 100 ml kopje rode wijn of balsamico azijn
peper en zout
olijfolie
water
grote sudderpan
(evt. ook een snelkookpan)
Braad het vlees in wat olijfolie. Voeg de sjalotjes en de uitgeperste knoflookteentjes toe en bak even mee. Voeg de wijn of azijn toe. Voeg het blikje tomaten toe en laat even meesudderen. Voeg de laurier, kaneel, kruidnagels en de tomatenpuree toe en maak op smaak met peper en zout. Voeg evt. een beetje water toe. Laat het geheel onder af en toe roeren ca. 1 tot 2 uur sudderen op laag vuur. Vis voor het opdienen de kruidnagels, kaneelstokjes en de laurier eruit. Serveer met rijst of rozemarijn aardappeltjes.
Tip: Gebruik voor een sneller en nog malser resultaat de eerste 20 min een snelkookpan.
Rozemarijn aardappeltjes uit de oven
Benodigdheden
8-10 grote aardappels
1-2 teentjes knoflook
2 takjes verse rozemarijn
olijfolie
grof (zee)zout
mengkom
bakplaat
bakpapier
schaal
Verwarm de oven voor op 250°C. Snijd de aardappels, al dan niet geschild in bootjes en doe ze in een mengkom. Giet hierbij een ruime hoeveelheid olijfolie. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Rits de rozemarijn van de takjes en voeg erbij. Meng het geheel en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet de plaat in het midden van de oven voor ca. 45 min, tot de aardappels goudbruin zijn. Schep de aardappelen halverwege de baktijd even om. Bestrooi voor het opdienen met wat (grof zee)zout.
Frisse salade
Benodigdheden
3-4 middelgrote tomaten
1 paprika
1 (rode) ui
1 komkommer
olijven
kappertjes
1 plak feta
olijfolie
azijn (liefst balsamico)
oregano
peper en zout
schaal
Snijd de uit in halve ringen, de tomaten in bootjes, de paprika's in ongeveer net zo grote stukjes en de komkommer in halve maantjes. Hutsel dit met 2 eetlepels olijfolie, 1 ½ eetlepel azijn, peper en zout door elkaar. Strooi hierover wat olijven en kappertjes. Leg de plak feta er bovenop. Giet hierover nog wat olijfolie en besprenkel met wat oregano.
Appelbaklava
Benodigdheden
1-2 pakjes filodeeg of bladerdeeg (diepvries)
ca. 200 gram walnoten
1 pakje boter
4-5 appels (goudrenet)
1 citroen
250 gram suiker
3 tl gemalen kaneel
50 ml honing
125 ml water
koekenpan
magnetronbestendig bakje
kookkwast
steelpannetje
bakvorm
4 ontbijtbordjes
Laat het deeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 175°C. Rooster de noten ca. 3 min. in een Koekenpan zonder boter of olie op laag vuur. Laat ze afkoelen. Schil de appels en snijd ze in halve plakjes van ca. 1 cm dik. Besprenkel de plakjes met wat citroensap. Hak de geroosterde noten fijn. Smelt de boter in de magnetron. Beboter de bakvorm. Leg hierin een bodem van filo- of bladerdeeg en besmeer deze met gesmoten boter. Herhaal dit 5x met filodeeg of 2x met bladerdeeg. besprenkel met de helft van de noten. Leg hierop de plakjes appel en bestrooi met kaneelpoeder. Leg daarop 3 lagen filodeeg of 1 laag bladerdeeg en bestrijk iedere laag weer met boter. Voeg de overgebleven noten toe en sluit af met nog eens 5x filodeeg of 2x bladerdeeg met boter ertussen. Snijd de baklava in de bakvorm in ruiten tot op de bodem en bestrijk met de resterende boter.Bak de baklava in ca. 40 min. bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.
Doe ondertussen de suiker in een steelpannetje met wat citroensap (1/2 citroen) en ca. 125 ml water. Breng dit op laag vuur langzaam aan de kook en laat het indikken. Neem het pannetje van het vuur als het stroopachtig is. Roer er ca. 50 ml vloeibare honing (evt. even opwarmen in de magnetron) door en schenk de siroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen. Serveer eventueel met ijs.
Kopje Koffie met een glas Metaxa
Benodigdheden
koffie
Metaxa
4 koffiekopjes
4 cognacglazen
melk en suiker
Koffiezetten en glazen vullen met Metaxa spreekt voor zich.