Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.
01-Oct-2019
Dat het oude Griekenland de basis is voor een groot deel van de westerse beschaving, is alom bekend. Minder bekend is het dat dat ook geldt voor de wijn.
In de antieke wereld was Griekenland één van de belangrijkste wijnproducenten en wijn werd gedronken door jong en oud van alle lagen van de bevolking.
Men gaat ervan uit dat het ambacht van het maken van wijn op het eiland Kreta is begonnen en van daar via het vasteland van Griekenland de wereld veroverde. Dit wordt gestaafd door archeologische vondsten van o.a. fresco’s, druivenpersen, voorraadvaten en drinkbekers. In Knossos, het oude paleis van koning Minos, zijn muurschilderingen van wijnpersen te zien die dateren uit 3000 v.Chr. en vlakbij, in Vathypetro bij Archanes, is een wijnpers blootgelegd uit ca. 1500 v. Chr..
Wijnpers Vathypetro (Archanes - Kreta)
In het oude Griekenland had wijn, naast de gebruikelijke functie van een drank, een enorme culturele betekenis. De oude Grieken hadden zelfs een god van de wijn; Dionysos, die de mensheid de wijnrank schonk. Hij werd vereerd met opzwepende muziek en dans, waarbij de wijn ongetwijfeld rijkelijk vloeide en de vereerders tot goddelijke bezetenheid (μανία) bracht; zij traden buiten zichzelf en raakten in extase (έκστασις) en uiteindelijk bereikten ze het moment van enthousiasme (ενθουσιασμός), waarop ze door de godheid in bezit genomen werden. Zo ontstonden de zgn Dionysia, eerst de landelijke Dionysia, die voortborduurden op de verering van de wijngod en later, rond de 6e eeuw v. Chr., de grote of stedelijke Dionysia, die naast het religieuze aspect van de verering van Dionysos gekenmerkt werden door processies, en het opvoeren van theaterstukken. Vooral de tragedies waren belangrijk. Alle tragedies werden beoordeeld en aan het eind van de festiviteiten werd er een winnaar uitgeroepen. Ook werden er komedies en satirisch drama opgevoerd en werden er zangwedstrijden gehouden. Deze 6-daagse festivals werden in Athene gehouden rond maart-april en trokken bezoekers uit heel Griekenland.
De oude Grieken verhandelden wijn door het hele Middelandse Zeegebied. Naast de Kretenzische wijnen waren ook de wijnen van eilanden zoals Rhodos en Lesbos erg populair. Ook de wijnbouw werd door de Grieken over de grens verspreid en Dionysos reisde mee. De Romeinen gaven hem de naam Bacchus.
Dionysus of Bacchus, Vaticaans museum
Om aan de toenemende vraag in de wijnhandel te kunnen voldoen, ontwikkelden de oude Grieken nieuwe technieken om hun wijn op te slaan en over lange afstanden te kunnen vervoeren zonder dat deze zou bederven. Ze begonnen met het verzegelen van de wijnvaten met dennenhars. De hars zorgde ervoor dat de vaten luchtdicht werden. Bijkomstigheid was dat de hars een uitgesproken smaak aan de drank toevoegde. Deze onderscheidende smaak uit de oudheid leeft nog steeds voort in de welbekende "Retsina".
Retsina
In tegenstelling tot de belangrijke wijncultuur van het oude Griekenland, zijn moderne Griekse wijnen minder bekend in de rest van de wereld. Toch biedt Griekenland ook vandaag de dag uitstekende wijnen. Hieronder volgen 5 wijnen die u in Griekenland zou kunnen proeven.
Deze wijn kunt u zien als een Griekse Pinot Noir.
In de jaren 1980 en ‘90 werden veel Limniona-wijngaarden in de regio van Tyrnavos gerooid, omdat de wijnranken niet bijzonder productief waren. Gelukkig heeft Christos Zafeirakis zijn familie-wijngaarden weer nieuw leven ingeblazen en produceert hij een heerlijke Limniona.
Lekkere frisse witte wijn, ideaal voor bij de vis.
De typisch Santoriaanse Assyrtiko is waarschijnlijk de bekendste druivensoort van Griekenland. Deze mooie druif produceert frisse, witte wijnen met een vleugje citrus. Het Argyros Estate op Santorini is opgericht in 1903 en Yiannis Argyros, de eigenaar van de derde generatie van het landgoed, die het in 1974 overnam, bedrijft duurzame wijnbouw. Hij gebruikt gecomposteerde druivenmost als meststof en ploegt de wijngaarden met muilezels. De niet-geënte wijnstokken variëren in leeftijd van 30 tot meer dan 150 jaar.
De Xinomavro is een druif van wereldklasse. Rijk aan tannine vereist de druif een zorgvuldige behandeling, wat na een rijping van minstens 10-15 jaar in de kelder, resulteert in dieprode, volle, maar toch niet te zware wijnen, zoals bijvoorbeeld de ‘Γή και Ουρανός’ (aarde en hemel) van de Thymiopoulos wijngaarden. De familie Thymiopoulos beheert al generaties lang wijngaarden in Naoussa. Tot voor kort kweekte de familie druiven voor wijnmakerijen in hun omgeving. Na zijn opleiding oenologie aan de Universiteit van Athene keerde Apostolos Thymiopoulos terug naar de wijngaarden van zijn familie en begon hij wijn te produceren voor zijn eigen label, Thymiopoulos Vineyards.
Het Griekse alternatief voor de Bordeauxse Cabernet Sauvignon.
De Agiorgitiko wordt beschouwd als de beste rode druivensoort die in de regio Nemea op de Peloponnesos geteeld wordt. In het hoogste deel van Nemea, in de regio Asprokambos, op een hoogte van ca. 900 m, komt de druif het beste tot zijn recht. Hij zorgt voor een smakelijke, licht kruidige, rode wijn met tonen van donker fruit en leer. Elias Bizios is de eigenaar van een prachtig landgoed in Asprokampos, dat onder de lokale bevolking bekend staat als "Klein Toscane". Naast de rode Bizios Estate’s Agiorgitiko produceert hij de in eikenhouten vaten gerijpte, frisse, droge, witte Aspros Kampos uit een mix van Chardonnay en Malagouzia druiven.
Een Griekse variant op de Pinot Grigio van hoge kwaliteit.
De witte Moschofilero druif is overal op de Peloponnesos te vinden en zorgt voor een grote variatie aan wijnen. Van lichte, bloemige, makkelijk drinkbare wijnen tot wijnen met een sterkere intensiteit en textuur, zoals bijvoorbeeld de Thea Mantinia van Seméli als één van de beste. Het vooraanstaande Griekse wijnhuis Seméli Estate werd opgericht in 1979 en heeft diepe wortels in de traditionele wijnproductie in het zonnige, mediterrane klimaat en het buitengewone terroir van de Peloponnesos.