Blog

Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.

Tinos, een veilige en heilige haven

Een huis kopen in Griekenland

vakantiehuisje_in_griekenland1

Een huis kopen in Griekenland

Het afgelopen jaar ben ik druk geweest met het kopen, renoveren en inrichten van een vakantiehuisje in Griekenland.
Het was een prachtig avontuur en mijn gezin en ik zijn heel blij met het resultaat!

In juli 2022 zag ik op de site spitogatos.gr mijn droomhuis staan. Een klein huisje op een mooi Grieks eiland, aan de rand van het bos in de schaduw van groene dennen, op nog geen 100 m van het dichtstbijzijnde strand en zo'n 400 m van het gezellige dorpsplein.

Twee dagen later bekeek ik met de makelaar het huis. Er moest wel wat aan gedaan worden…
Gelukkig kon hij me daarbij helpen, want hij was niet alleen makelaar maar ook bouwkundig ingenieur en deed zowel nieuwbouw als renovaties, liet hij me weten.
Ik heb nog wat kunnen afdingen op de prijs en met een handdruk was de koop besloten.
Maar dat was nog maar het begin.

Eerst moest ik een advocaat zien te vinden. In Griekenland is het gebruikelijk dat de kopende partij een advocaat in de arm neemt. Ik vond een lieve, betrouwbare en kundige advocate. Zij ging met me mee naar het belastingkantoor voor het aanvragen van mijn Griekse belastingnummer en we gingen naar de notaris voor een notariële volmacht omdat ik weer terug moest naar Nederland.
In mijn afwezigheid tekende mijn advocate het voorlopig contract, dat verplicht is in Griekenland en ze regelde ook dat ik geen aanbetaling hoefde te doen.

In augustus was ik terug op het eiland. In de tussentijd had mijn advocate alles geregeld wat nodig was voor het definitief afsluiten van het koopcontract. Ze had inmiddels de bouwtekeningen en de papieren van het kadaster verzameld en alles was legaal en schuldenvrij.
Samen gingen we naar de bank, waar ik een bankrekening opende en geld stortte.
Vervolgens bezochten we de notaris voor het tekenen van het definitieve koopcontract. De notaris vroeg mij om toe te kijken terwijl hij mijn naam intypte op het contract (in zowel Grieks als Latijn schrift), zodat hij het juist zou spellen. Hij las het hele contract voor, waarna de verkoper en ik het ondertekenden. Via internetbankieren maakte ik van mijn Griekse bankrekening de overdrachtsbelasting (3 % van de koopsom) over naar de belastingdienst en de notariskosten (2 % van de koopsom) naar de notaris. De koopsom boekte ik via een SEPA-overboeking rechtstreeks van mijn Nederlandse bankrekening over naar de verkoper.
Toen de notaris en de verkoper beiden een plingetje kregen dat het geld binnen was, werd ik door alle aanwezigen van harte gefeliciteerd met mijn nieuwe huis.
Met het koopcontract en de sleutel in mijn handen vertrok ik samen met mijn advocaat naar het kadaster, waar ik een kopie van het koopcontract moest afgeven ter registratie en de kadasterkosten à 0,45 % van de WOZ-waarde contant betaalde.
Meteen daarna heb ik een woonhuis- en inboedelverzekering afgesloten.

Zo werd ik dus de gelukkige eigenaar van een huisje in Griekenland.

De renovatie

Sommige van mijn eilandvrienden verklaarden me voor gek. Ze vonden het een bouwval, maar ik zag het al helemaal voor me.
Om er zeker van te zijn dat de makelaar 'mijn mannetje' was, had ik al vóór de definitieve koop een aantal van zijn projecten bekeken en ik moet zeggen, dat zag er allemaal fantastisch uit. Hij zei me: "Ik ben misschien iets duurder, maar ik ben wel de beste." Ik besloot om met hem in zee te gaan en hij stelde voor om de koop 'zonder tussenkomst van een makelaar' te regelen, waarmee ik de 3 % makelaarskosten kon besparen, die ik dan weer aan de verbouwing kon besteden.
Ik neem aan dat hij die 3 % wel extra heeft opgenomen in de verbouwingskosten, maar nu de verbouwing klaar is, kan ik alleen maar beamen dat hij inderdaad de beste is.
Het resultaat is verbluffend. Het is allemaal precies zoals we het wilden hebben.

vakantiehuisje_in_griekenland2

Er zat geen echte keuken in het huisje, de badkamer was verouderd, alle verweerde houten kozijnen, deuren en luiken waren donkerbruin en de muren konden ook wel een likje verf gebruiken.
Zelf heb ik de binnenboel onder handen genomen, alle binnendeuren, deurposten, kasten en alle muren heb ik geschilderd.
De rest lieten we aan de makelaar c.q. aannemer over. Hij isoleerde het dak, verving de oude ramen, houten kozijnen en luiken door kunststof kozijnen met dubbelglas en blauwe aluminium luiken, plaatste een nieuwe voordeur en zorgde voor een complete keuken en frisse badkamer. Daarnaast verving hij de elektrische bedrading en de meterkast, en zorgde voor extra stopcontacten en schakelaars, plus de internet- en telefoonaansluiting. We kregen een nieuwe boiler en pomp, en de watertank werd verplaatst van boven op het dak naar onder de trap aan de zijkant van het huis. Tot slot kreeg de buitenkant nog een verfje en 5 maanden na aanvang van het project was het allemaal klaar.
Gedurende het project hield hij ons voortdurend op de hoogte door middel van videogesprekken, foto's en films, terwijl wij in Nederland zaten. Elk detail besprak hij eerst met ons. Hij heeft ons budget niet overschreden, noch de afgesproken opleverdatum, wat op zich al een indrukwekkende prestatie is in Griekenland. Kortom, wij zijn dik tevreden!

Wilt u ook een (vakantie)huis in Griekenland kopen?

Hierbij de te doorlopen stappen en een aantal tips:

1. Leer Grieks!

Het is simpel, maar waar; wanneer je Grieks spreekt, krijg je meer voor elkaar.
Voor Griekse les kunt u terecht bij: www.itts.nu.

2. Zorg dat je een betrouwbare (lokale) advocaat in de arm neemt.

Het is noodzakelijk (niet verplicht) om als kopende partij een advocaat in de arm te nemen, die met of namens jou zaken kan uitzoeken en regelen.
Een notariële volmacht is aan te raden wanneer je niet continu ter plekke bent. Met een notariële volmacht kan de advocaat zaken zoals de aanvraag van een Grieks belastingnummer en het verplichte voorlopige contract voor je regelen.
De kosten van de advocaat stel je van tevoren samen vast en bedragen zo'n 1 - 2% van de verkoopprijs.

3. Zorg dat je een Grieks telefoonnummer hebt.

Het makkelijkst is een Griekse SIM-card aan te schaffen voor je mobiele telefoon. Wil je een vast nummer (in je nieuwe huis, wat ook nodig is voor een internetaansluiting) dan kun je dat regelen bij de Griekse telecommunicatiemaatschappij OTE of Cosmote.
Bij vrijwel alle instanties (zoals de bank, belastingkantoor e.d.) wordt er om een Grieks telefoonnummer gevraagd.

4. Vraag een Grieks belastingnummer (ΑΦΜ) aan.

Dit doe je bij het lokale belastingkantoor (Δ.Ο.Υ.). Voor de aanvraag heb je een kopie van je paspoort, je paspoort en een kopie van je meest recente jaaropgave of loonstrook nodig. Als je ondernemer bent, moet je naast je paspoort en de kopie ervan een kopie van je meest recente belastingaangifte en een Engelse vertaling van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel meebrengen.

5. Open een Griekse bankrekening.

Hiervoor heb je een Grieks telefoonnummer, je Griekse belastingnummer en je paspoort nodig. En uiteraard dien je een bedrag te storten.

6. Het tekenen van het voorlopig contract.

Zodra je bod is aanvaard, moet je bij de notaris een voorlopig contract ondertekenen. Dit is een wettelijk bindend contract tussen de verkoper en de koper, waarin de voorwaarden van de verkoop staan, inclusief de koopsom en de datum van het ondertekenen van het definitieve koopcontract en de sleuteloverdracht. De periode tussen het tekenen van het voorlopig contract en het tekenen van het definitieve koopcontract ligt meestal tussen de 30 en 60 dagen. Soms moet je ook een aanbetaling doen op de rekening van de verkoper, deze bedraagt ongeveer 10 % van de koopsom. Dit wordt door de notaris bekrachtigd.
Je hoeft hierbij niet persoonlijk aanwezig te zijn. Je advocaat kan namens jou tekenen, mits die in het bezit is van een notariële volmacht.

7. Controle door de advocaat voor de koop definitief is.

De advocaat controleert of de verkoper de eigenaar is van de woning. Hij of zij vraagt de oorspronkelijke bouwtekeningen en de tekeningen van eventuele aanpassingen en de perceelgrenzen op en checkt of de bouw en eventuele aanpassingen legaal zijn, of er schulden rusten op het onroerend goed en of alle belastingen zijn betaald.
Mocht de koop niet doorgaan, omdat je advocaat na de controle zijn/haar goedkeuring niet kan geven, dan zal de eventuele aanbetaling worden teruggestort. Indien je om andere redenen wil afzien van de koop, dan ben je de aanbetaling kwijt. Als de verkopende partij om wat voor reden dan ook van de verkoop afziet dan moet hij het dubbele bedrag van de aanbetaling terugbetalen.

8. Het definitieve koopcontract.

Het tekenen van het definitieve koopcontract vindt plaats bij de notaris. De verkopende en kopende partijen dienen beiden aanwezig/vertegenwoordigd te zijn. (Een vertegenwoordiger dient een notariële volmacht te hebben.)
De notaris zorgt ervoor dat het koopcontract wordt voorgelezen aan de kopende en verkopende partijen en ziet erop toe dat beide partijen de inhoud van het contract begrijpen, alvorens de ondertekening plaatsvindt.
Meestal vindt meteen na het ondertekenen de betaling en de sleuteloverdracht plaats.
De notaris archiveert een kopie van het koopcontract.

9. Registratie in het kadaster.

Na de overdracht zal de notaris of advocaat het koopcontract laten registreren in het Griekse kadaster. Via deze registratie gaat het officiële eigendomsrecht over op de koper. De kosten bedragen ca. 0,5 % van de koopsom.
Het kadaster bewaart een kopie van het koopcontract.

10. Vergeet de verzekeringen niet!

Het is aan te raden een woonhuisverzekering af te sluiten incl. brand- en aardbevingsschade.
Let er wel op dat in Griekenland niet alle huizen tegen schade door aardbevingen of ander natuurgeweld te verzekeren zijn.

1 / 1

Volg Anneke’s blog

Zoeken in alle postings

  • undraw_web_search_eetr

Andere posts

Oudere posts

Dit artikel delen:

Disclaimer  | Privacy beleid | Algemene voorwaarden

Copyright © 2005 - 2024 | www.het-boekje.nl | Alle rechten voorbehouden.