Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.
02-Oct-2017
Skyros, met zijn afwisselende glooiende landschap, begroeid met geurige vegetatie in het noorden en ruig en ongerept in het zuiden, met talloze kapelletjes en overal het adembenemende uitzicht op zee; een stukje paradijs op aarde!
Het eiland behoort tot de Noordelijke Sporaden eilandengroep in de Noord Egeïsche zee en heeft ongeveer 3.000 inwoners. De eilandbevolking leeft voornamelijk van de landbouw, veeteelt, visvangst en kunstnijverheid. Met de komst van het toerisme zien steeds meer Skyrianen hierin een nieuwe of extra bron van inkomsten.
De verschillende dorpjes liggen verspreid in de bergen, met name in het noorden van het eiland, en langs de kust. 'Dorp' is overigens een groot woord voor de gehuchten, die op Skyros niet uit dicht op elkaar gebouwde huizen rond een plein met een centrale kerk bestaan, zoals dat op veel andere eilanden het geval is, maar meestal uit verspreid staande huizen bestaan tussen veldjes waar landbouw en veeteelt bedreven wordt.
Chora, de hoofdstad van het eiland ligt aan de oostkust. Deze stad is als een typisch Grieks dorp gebouwd tegen een steile rotswand. Het is een interessante mengelmoes van blokvormige witte huisjes en Byzantijnse en Venetiaanse invloeden, zoals het Kastro, dat boven het stadje uittorent.
De accommodaties, van eenvoudig tot comfortabel, zijn op de noordelijke helft van het eiland te vinden. Een echt druk uitgaansleven kent het eiland niet, maar er zijn tal van goede eetgelegenheden en leuke cafeetjes.
De bijna 130 km lange kustlijn bestaat voornamelijk uit rotsen, afgewisseld met prachtige stranden in grote en kleinere baaien.
In de mythologie wordt Skyros vermeld als het eiland waar Achilles zich verborgen hield om aan de slag van Troje te ontkomen, en op het eiland zijn duidelijke sporen nagelaten van de bewogen geschiedenis, waaronder veel Byzantijnse kerken en kloosters.
Uniek voor Skyros zijn de wilde paarden, die vrij over het eiland rondzwerven.
Lees meer over de wilde paarden van Skyros...
Gevarieerd landschap
Oorspronkelijk bestond Skyros uit twee eilanden, die door tectonische krachten met elkaar versmolten zijn. De denkbeeldige lijn van Kalamitsa, aan de westkust, tot aan de baai van Achili, aan de oostkust, ten zuiden van Aspous, vormde ooit de kustlijn en deelt het eiland in twee zeer verschillende delen. Ook vandaag de dag lijkt Skyros nog altijd uit twee separate eilanden te bestaan.
Het noorden van het eiland is groen en glooiend, met als hoogste berg de Olympos (367 m). Het is een vruchtbaar gebied, dat grotendeels uit landbouwgronden en uitgestrekte bossen bestaat. Er zijn veel goede wandelpaden dwars door de weelderige natuur, dus wandelaars kunnen hier hun hart ophalen.
Het zuiden daarentegen is rotsachtig en kaal met als hoogste top de Panaftis van het Kochylas-massief (792 m). Dit gebied met zijn steile hellingen, imposante rotsen en grotten is vrijwel onbewoond, op de vele duizenden schapen en geiten van de eilandbewoners en de wilde paarden, die hier van de schamele begroeiing grazen, na. In het zuidoosten stijgen de rotsen loodrecht uit zee met een aantal interessante grotten en langs de gehele kust zijn verschillende zoetwaterbronnen te vinden.
De hoofdstad van Skyros
Chora, ook wel Skyros-stad genoemd, is de hoofdstad van het eiland. Het kleine stadje ligt als een amfitheater tegen een steile bergflank aan de oostkust van het eiland en heeft ca. 2000 inwoners. Het plaatsje wordt nog altijd gedomineerd door het 'Kastro', dat hoog boven het stadje uittorent op een massieve rots met uitzicht over zee.
Chora is een labyrint van pittoreske steegjes en trappetjes met bogen, die hier en daar voor welkome schaduw zorgen, witgekalkte huizen met platte daken, talloze kerken en kapelletjes, Venetiaanse herenhuizen en knusse hofjes met kleurige, geurige bloemen. Hoe hoger u komt, hoe groter en mooier de huizen. Vlak onder het Kastro ligt het Herenkwartier. Logisch, want vroeger konden alleen de meest vermogenden zich permitteren beslag te leggen op de hogere regionen, waar zij zich beter beveiligd voelden tegen de overvallen van piraten.
Met de komst van modern transport zijn deze woningen steeds meer uit de gratie geraakt. Veel inwoners zijn verhuisd naar de lagere delen van de stad, waar zij hun auto dicht bij huis kunnen parkeren en niet alle trappen af en weer op hoeven te lopen, wanneer ze een boodschap vergeten zijn. Zodoende is het Herenkwartier een monumentale wijk geworden en zijn veel van de huizen tegenwoordig in gebruik als vakantiewoning.
Het centrale plein vormt het levendige centrum van de stad met verscheidene taverna's, cafeetjes en bars. Het is heerlijk om hier even neer te strijken en het alledaagse leven van de Skyrianen aan u voorbij te zien trekken.
Het standbeeld 'Immortal Poetry'
De hoofdstraat, ook wel 'Megali Strata' genoemd, slingert vanaf het busstation, beneden in het dorp, langs het centrale plein tot aan een tweede plein, waar u het standbeeld 'Immortal Poetry' vindt.
Dit plein wordt ook wel Brooke square genoemd. Het standbeeld is opgericht ter nagedachtenis van de Engelse dichter Rupert Brooke, die hier op Skyros begraven ligt. Het bronzen beeld van een naakte man stelt overigens niet Rupert Brooke zelf voor. Vroeger werd het beeld, tijdens de Pinksterdienst in het kleine kerkje Agia Trianta, dat aan de rand van het plein staat, aangekleed met een toga, voor degenen die er aanstoot aan namen.
Wandelend door de nauwe straatjes van de stad, passeert u verschillende werkplaatsen, waar kunstig houtsnijwerk vervaardigd wordt en komt u langs de schoenmaker, die de traditionele Skyriaanse sandalen, de 'trochadia' maakt. 's Avonds ziet u nog al eens oudere vrouwen voor hun huis zitten op kleine stoeltjes met een borduurwerkje in de hand, terwijl de jongeren zich verzamelen in de cafeetjes rond het centrale plein.
Het klooster van Agios Georgios en het Kastro
Pal onder het fort, ligt het Byzantijnse klooster van Agios Georgios. Dit 10e eeuwse klooster heeft ernstige schade geleden onder de beruchte aardbeving van 2001 en men is druk bezig met restauratiewerkzaamheden, waarvoor ruim 3 miljoen euro is uitgetrokken.
Vanaf deze hoogte kunt u genieten van het uitzicht over de stad en kunt u de gehele noordoostkust van het eiland zien.
Via een tunnel onder het klooster door komt u in het Kastro. Binnen de vestingmuren staan verschillende bezienswaardige Byzantijnse kapelletjes.
Chora heeft twee musea. Beide zijn te vinden bij Brooke square en werkelijk de moeite waard.
Het eerste is het archeologisch museum, met o.a. vondsten van opgravingen op het eiland uit het neolithische en Myceense tijdperk, waaronder veel aardewerk en sieraden. Ook kunt u er een voorbeeld zien van een typisch Skyriaans huis, nauwkeurig nagemaakt inclusief de traditionele inrichting.
Het andere museum is het Faltaits Museum. Dit 'muzeum' is de plek waar de muzen elkaar ontmoeten. Het is in 1964 geopend door Manos en Anastasia Faltaits, die zelf in het museum wonen en toont een uiteenlopende verzameling van volkskunst, gebruiksvoorwerpen, zeldzame boeken, manuscripten, foto's en schilderijen, die veel onthult over de Skyriaanse geschiedenis en cultuur.
Agios Nikolaos kapel en de oude windmolen
Op de Pouria kaap staat het bijzondere, in een rots uitgehouwen kapelletje van Agios Nikolaos en naast de Agios Nikolaos rots, net om de hoek van de kaap, ligt een oude windmolen aan zee, waar tegenwoordig een taverna gehuisvest is. Een fotogeniek plekje, waar u heerlijke verse vis en andere lekkernijen kunt eten.
Palamari
De opgraving van Palamari grenst aan het strand. Hier is men al sinds 1981 bezig met het blootleggen van een stad uit 2800 v. Chr.. Langs de opgegraven stadswal en de fundamenten van de huizen zijn paadjes aangelegd en planken aangebracht, zodat u het van dichtbij bekijken kunt. Het moet een vrij grote ommuurde stad zijn geweest met zware bastions. Allerhande voorwerpen, die hier werden gevonden, zijn overgebracht naar het archeologisch museum in Chora.
Atsitsa
Atsitsa is een kleine nederzetting aan een schilderachtige baai met diepblauw water, dat werkelijk prachtig contrasteert met het frisse groen van de weelderige pijnbomen. Het plaatsje is eigenlijk genoemd naar het kleine eilandje voor de kust. Vroeger werd de haven van Atsitsa in het bijzonder gebruikt voor het laden van schepen met ijzererts uit de voormalige ijzermijn. Hier en daar staan nog enkele stenen overblijfselen van bouwwerken van de mijn. Duidelijk te zien zijn de kolommen waarop de spoorrails lagen, waarover wagons af en aan reden naar de haven.
Tegenwoordig is het een van de meest pittoreske plekjes van het eiland en liggen er kleurrijke visserskaïki's aangemeerd. Er is een gezellige taverna, waar u biologische maaltijden krijgt voorgezet.
Het klooster van Agios Dimitrios
Dit verlaten klooster werd in de 16e eeuw gebouwd op de ruïne van een vroeg-christelijke kapel, waaronder een heiligdom lag van nog oudere oorsprong, namelijk een antieke tempel, gewijd aan de godin Dimitra. Enkele brokstukken van deze tempel zijn voor de bouw van het klooster gebruikt. U ziet ze in de muur bij de ingang van de kerk. Boven de toegangspoort is in reliëf de uitbeelding van een liggende leeuwin aangebracht, geflankeerd door een hangende mantel. Het interieur is rijkelijk versierd met fresco's, die in 1691 door een monnik uit Ioannina zijn aangebracht. De iconostase van kunstig houtsnijwerk, waarin de twee-koppige Byzantijnse adelaar vertegenwoordigd is, bevat enkele zeer oude iconen. Van de overblijfselen van het klooster spreken verder vooral een aantal lage steunbogen en een diepe waterput tot de verbeelding. Boven de kerk ligt een bron, overschaduwd door bomen met een waterreservoir vol kikkers en goudvissen.
Het Aris plateau
Het Aris plateau bevindt zich hoog in de bergen in het uiterste zuiden van het eiland. De vondst van restanten van een antieke tempel in dit gebied heeft ertoe geleid dat veel mensen geloven dat dit gebied zijn naam ontleent aan Aris, de God van de oorlog. Men ging ervan uit dat de tempel aan hem gewijd was. Uit onderzoek door Manos Faltaits is echter gebleken dat de naam een oudere oorsprong heeft en in feite letterlijk 'plateau' betekent. Plateau plateau dus. Hier liggen de schamele grasvlaktes waar de Skyriaanse paarden ooit in grote getale graasden. Vandaag de dag is de kans echter klein dat u de paarden hier tegen het lijf loopt.
Het graf van Rupert Brooke
Rupert Brooke ligt begraven in een olijfboomgaard net boven de baai Treis Boukes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de besloten baai door de geallieerden gebruikt als ankerplaats voor o.a. hun hospitaalschepen. De Britse dichter Rupert Brooke, uitgezonden als vrijwillig militair in die tijd, werd vanwege een ernstige ontsteking, waarschijnlijk veroorzaakt door een insectenbeet, overgebracht naar een Frans hospitaalschip, dat hier voor anker lag. Op 23 april 1915 stierf hij aan boord van het schip op slechts 27-jarige leeftijd. Voor hem zijn de woorden van zijn meest beroemde gedicht The Soldier: "If I should die, think only this of me: That there's some corner of a foreign field that is forever England" ("Als ik zou sterven, gedenk me aldus: dat ergens op een vreemd stuk grond er een plekje is dat eeuwig Engeland zal toebehoren.") werkelijkheid geworden.
Uitgebreide informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, cultuur en natuur van Skyros vindt u in hèt SKYROS boekje. hèt SKYROS boekje zal zeker bijdragen om van uw verblijf op Skyros een onvergetelijk succes te maken! Het is te bestellen via www.het-boekje.nl.
Creatieve vakanties in Griekenland
Skyros reisgids
Griekse les en vertalingen
Touroperator voor authentiek Griekenland
Neem voor meer informatie gerust contact op via www.het-boekje.nl.